ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Ο θυρεοειδής, ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας στο σώμα μας , βρίσκεται στη βάση του λαιμού, ακριβώς κάτω από το ‘μήλο του Αδάμ’ και έχει σχήμα πεταλούδας. Ο θυρεοειδικός όζος είναι μια διόγκωση στον θυρεοειδή αδένα. Μπορεί να εμφανιστεί ως μια μοναδική διόγκωση (μονήρης όζος) ή σε έναν θυρεοειδή να συναντούμε πολλαπλές τέτοιες διογκώσεις (πολυοζώδης διαμόρφωση).

Στο γιατί δημιουργούνται όζοι στον θυρεοειδή, η απάντηση μάλλον είναι πολυπαραγοντική. Συνήθως υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Η χρόνια θυρεοειδίτιδα, το γυναικείο φύλο αλλά και η ηλικία επίσης φαίνεται να επηρεάζουν τη δημιουργία τους.

Οι περισσότεροι όζοι δεν δίνουν κανένα σύμπτωμα -σπάνια σε μεγάλους όζους θα παρατηρηθούν πιεστικά φαινόμενα στην τραχεία και τον οισοφάγο με δύσπνοια και δυσκολία στην κατάποση. Στην πλειοψηφία τους- 95% των περιπτώσεων- είναι καλοήθεις και χρήζουν μιας περιοδικής παρακολούθησης. Διαγνωστικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωριστεί ο κακοήθης όζος (καρκίνος στον θυρεοειδή), η αντιμετώπιση σε αυτή την περίπτωση είναι χειρουργική. Τα ειδικά υπερηχογραφικά ευρήματα, αλλά και η επιπλέον εικόνα μικροσκοπίου που μπορούμε να λάβουμε με την on site FNA (παρακέντηση με λεπτή βελόνα) θα οδηγήσουν σε ακριβή διάγνωση της καλοήθους ή όχι φύσης ενός όζου. Επιθετικές μορφές καρκίνου στον θυρεοειδή είναι ευτυχώς σπάνιες και εμφανίζονται ως ιδιαίτερα σκληροί και με ταχεία αύξηση μεγέθους όζοι.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Loading...