ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με σάκχαρο έχουν τύπου 2 διαβήτη. Είναι ο τύπος σακχάρου που σχετίζεται με την πρόοδο της ηλικίας (νόσος φθοράς) αλλά και την κληρονομικότητα καθώς συχνά συναντάται και σε άλλα μέλη της οικογένειας (πατέρας, μητέρα, αδέλφια με σάκχαρο). Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και το αυξημένο σωματικό βάρος είναι στενά συνδεδεμένα με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Οι ασθενείς μπορεί να είναι εντελώς συμπτωματικοί στα αρχικά στάδια της νόσου – στην περίπτωση αυτή ο προληπτικός έλεγχος του σακχάρου και η λεγόμενη «καμπύλη σακχάρου» μπορούν να αναδείξουν το πρόβλημα. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις, οι ασθενείς παραπονιούνται κυρίως για  κόπωση,  συχνή ούρηση, ακόμα και την νύχτα, έντονη δίψα, θαμπή όραση και μυκητιάσεις των έξω γεννητικών οργάνων.

Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση αντιμετωπίζει τον διαβητικό ασθενή ολιστικά και όχι απλώς σαν σάκχαρο.  Ο διαβήτης τύπου 2 δεν αποτελεί πια τραγωδία, αλλά ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας προς το καλύτερο. Σύγχρονα φάρμακα 5ης  γενιάς βοηθούν τον ασθενή να έχει φυσιολογικό σάκχαρο δίχως υπογλυκαιμίες και επιπλέον ενεργοποιούν  τον μεταβολισμό του, τον βοηθούν να χάσει βάρος και τον προστατεύουν από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ο σύγχρονος διαβητικός ασθενής μπορεί τώρα πια να έχει μια ζωή  μακρά δίχως προβλήματα.

Γνωρίζετε ότι;

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (ΗbA1c) ειναι μια εργαστηριακή εξέταση που καθορίζει το μέσο όρο επιπέδων σακχάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Η φροντίδα της στοματικής υγείας και η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ιδιαίτερα σημαντικές στα άτομα με Διαβήτη.
Ο Διαβήτης είναι γνωστός απο την αρχαιότητα. Ο Αιγυπτιακός “πάπυρος Ebers” αποτελεί το αρχαιότερο εύρημα στην παγκόσμια ιστορία όπου περιγράφεται το νόσημα. Χρονολογείται στα 1550 π.Χ.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Loading...