ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Οστεοπόρωση είναι νόσος φθοράς του σκελετού που κάνει τα οστά εξαιρετικά εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα. Τα οστά σπάνε εύκολα, ακόμα και με μικρούς τραυματισμούς σε ευαίσθητες περιοχές του σκελετού όπως στη σπονδυλική στήλη, τον καρπό και το ισχίο. Το κάταγμα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς καθώς προκαλεί έντονους πόνους για μεγάλο χρονικό διάστημα και περιορίζει σημαντικά την κίνηση και την ελευθερία του.

Η οστεοπόρωση αποτελεί “ύπουλο εχθρό της υγείας” καθώς δεν δίνει κανένα σύμπτωμα μέχρι την εμφάνιση του πρώτου κατάγματος. Είναι ευθύνη του θεράποντος ιατρού να διαγνώσει εγκαιρως το πρόβλημα. Η νόσος παρότι προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες και μάλιστα σε μικρότερη ηλικία, δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, αφορά και τον αντρικό πληθυσμό. Πιο συχνά εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση, σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, αλλά και σε άντρες και γυναίκες που καπνίζουν ή που έλαβαν κατά το παρελθόν (η λαμβάνουν ακόμη) κορτιζόνη.

Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ούρων και μετρήσεις πυκνότητας των οστών σε διάφορες θέσεις του σκελετού. Η θεραπεία είναι ειδική και εξατομικευμένη ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή, γρήγορα και με ασφάλεια.

Γνωρίζατε ότι…

Από τη μέση ηλικία και μετά τα οστά μας χάνουν απο τη μάζα τους με ρυθμό 1% τον χρόνο.

Τα οστά μας ΔΕΝ είναι αδρανή. Γίνονται μεγαλύτερα και ισχυρότερα με την άσκηση όπως ακριβώς και οι μυες.

Το 40% των ανθρώπων ηλικίας >75 ετών που θα υποστεί κάταγμα ισχίου, δεν θα μπορέσει να αυτοεξυπηρετηθεί ποτέ ξανά στο μέλλον.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Loading...